Äntligen var det dags för mig att fixa bastubelysning."

 

Bastubelysning - Från planering till slutresultat

Denna utförliga text över planering till det färdigt slutresultat ville en nöjd kund att vi delar med oss. Texten nedan är Mikas egna ord: 

Äntligen var det dags för mig att fixa LED-bastubelysning. Jag hade redan för över ett år sedan skaffat led bastubelysningen, samtidigt som jag köpte terrassbelysning och led strålkastare. Däremot hade jag inte hunnit få bastubelysningen installerad av två enkla orsaker:
 
1. Jag klarade mig bra utan den 
2. Jag hade inte ännu skaffat en fukttät box. 
 
Enligt mig fick vår annars så tråkigt byggda bastu mer stämmning och trivsamhet med LED-belysningen. Men visst tog de några kvällars att få det hela fixat...
 

Valet av LED-belysningsserie för bastun

Jag bestämde mig för att skaffa en 12-delad LED-belysningsserie som kan sänkas in i taket, väggarna o bastulaven. 
LED-Bastubelysningsserien innehöll följande komponenter: 
- Transformator 
- 12-delad fördelningsdosa  
- 13 stycken leds (alltså en extra) 
- Kablar 
- Krympslang för lampornas och kablarnas skarvar.
 

 

Bastuledens installation

 

Monteringen av krympslangen

 

Det här behövs antagligen inte om man installerar leden i taket. Men på bastulavarna skvätter det så pass mycket vatten så att krympslangar är ett måste. Ledare och kablar kopplas ihop, en slang över fogen, testa lampan och sen igång med värmeblåslampan så att slangen krymper ihop och skyddar fogen. Notera att det lönar sig att testa att ledlampan fungerar innan krympslangen spänns åt!
 
Utifrån ser man nämligen inte vilken ända av kabeln som ska till kabeldosan och vilken som ska till leden. Så lägg lamporna fast i kablarna och testa dem! För mig hade bara en tredjedel av lamporna kopplats rätt med första försöket trots att jag försökte undersöka kablarnas färger när jag kopplade ihop dem.

  

 

 

Montering av LEDs i bastulaven.

För att sänka ner lamporna behöver du ett 12 mm borrhuvud. LEDarna gick rakt ner i hålet, men jag hade inte förstått att de inte sjunker totalt ner och blir i jämnhöjd med bastulaven. De kommer alltså att sticka ut ca 3 mm ovanför ytan. Tur att jag hade borrat hålen så nära väggen som möjligt, så våra bastuvänner klarar sig från att sitta på led-lampan.
 
Då man bestämmer platsen för bastu-ledsen lönar det sig att notera en sak, som jag missade! Kablarna finns i tre olika längder. Och ja! Självfallet placerade jag såklart den kortaste längst bak och tvärtom.

  

 

Installation av LED bastubelysningen

Transformatorn hade ursprungligen en direkt kontaktanslutning. Det lättaste sättet att installera lamporna skulle vara att be elektrikern som drar bastubelysningen att installera en tillräckligt stor vattentät box och i den ett vanligt uttag. På så vis kan man dra de enskilda ledarnas kablar till dosan, koppla de med kopplingsdosan, ansluta transformatorns plugg i uttaget i väggen och stänga locket. 

 Jag hade däremot inte annat än kablarna. Så jag skaffade en dosa från Biltema som passade för bastun, installerade den på väggen och drog lampkablarna och kopplingdsodan till boxen. Däremot var boxen fortfarande inte tillräckligt stor för att rymma ett eluttag, så jag kapade transformatorns kabel och kopplade den med en WAGO-anslutning. 

Den här sista anslutningen fick däremot elektrikern sköta. De känns lite löjligt att du får koppla lampor i taket med en vanlig sockerbit, men det här motsvarande jobbet med inkoppling av transformatorn måste skötas av en yrkesman (detta gäller Finland). Åtminstone var det de svaren som jag fick av de proffs jag känner - rätta mig någon om jag är överdrivet försiktig.

Gömma sladdarna

Jag gömde sladdarna på väggen i utrymmet mellan panelerna och lade på en rak list. Vid golvets kant lade jag en kabelkanal.

Bastuns belysning - Slutresultatet

 

Mina riktigt minimalistiska och tråkiga bastubänkar (som jag hoppas kunna byta ut i framtiden) fick ett otroligt slutresultat med denna LED-lösning och gav mycket mer liv åt bastun. 

 Arbetsmomenten skulle ha varit mycket enkla om:

 - Jag skulle ha ägt ett 12mm borrhuvud
 - När jag köpte den skulle ha köpt med en tillräckligt stor box som passat i bastun. 
- Jag direkt skulle ha märkt att LED-sladdarna var olika längder. Denna gång bankade jag huvudet mot väggen flera gånger (igen)....

  

Sammanfattning

Bastubelysning kan och är främst till för att skapa en stämningsfylld atmosfär. Med just denna aspekt i beaktande tycker jag att LED-lampor som installerats i bastulaven ger den bästa lösningen. Från taket skulle de inte kunna skapa samma sorts skuggor och liv som från bastulaven. 

Däremot räcker de här 12 LEDarna för bastuns genomsnittliga storlek. Visst finns belysningsserien även att få i 18 delar och alla leds behöver ju inte installeras. Istället för mässing kan man även få LEDarna i stålgrå färg.
 

  

 

Styrkor

- Möjligheten att skapa en mängd olika stämningsfyllda lösningar och leka med skuggor.
- En extra LED i paketet. 
- Rätt enkel att installera.
 

Svagheter

- Kopplingsbox och 12 mm borrhuvuden måste skaffas separat. 
- Det är inte möjligt att sänka ner lamporna i samma nivå som t.ex. bänkytan.
 
 Jag är verkligen nöjd med slutresultatet!
 
 
Mika vill även att vi länkar till hans blogg där han skrivit ner sin erfarenhet, eftersom Mika är finskspråkig så är texten rakt översatt från hans egna finska ord: Länk till Mika Niemis bloggpost (på finska).